Tamponfoto Van Royen is pronkstuk expositie Vlemmix

Redactie

De spraakmakende tamponfoto van Heleen van Royen is vanaf maandag te bewonderen in de galerie van Johan Vlemmix. De Oranjegek kocht het kiekje, waarop de schrijfster een bebloede tampon uit haar vagina haalt, voor een expositie met foto's van vagina's. "Het is een mooie trekker voor het geheel", legt Vlemmix uit aan Novum Nieuws.

De 55-jarige Vlemmix telde negentienhonderd euro neer voor de foto tijdens een veiling. "We hebben de foto bewust gekocht. Wat is er nou mooier dan de tamponfoto van Heleen van Royen in een expositie met alleen maar vulva's", legt hij uit. Dat Van Royen met het kiekje voor flink wat ophef zorgde, vindt Vlemmix niet terecht. "Zij weet ook dat het kunst is wat ze heeft gemaakt. Met kunst moet je ook durven en lef tonen."

De 'onbeperkte' expositie Vulvarious is vanaf maandag te zien in de nieuwe galerie van Vlemmix in Eindhoven. Fotograaf Petra Beenhackker maakte de intieme kiekjes. "Bij vulva's denk je meteen aan iets erotisch. Maar wij wilden laten zien wat de betekenis daarvan voor de vrouw is. Alle geportretteerde vrouwen hebben allemaal hun eigen redenen om eraan mee te doen."

Dat het een gewaagd thema is, weet hij. "Ik heb in mijn leven eigenlijk alles al gedaan. Ik wilde iets doen wat mensen normaal niet snel doen", legt Vlemmix uit. "Iedereen kiest zelf wat hij maakt. Maar wij willen dingen blijven neerzetten die anders zijn."