Maleisië wil voor winter MH17-zoekteam

Redactie

Maleisië wil nog voor het begin van de winter een zoekteam sturen naar het gebied waar de MH17 is neergestort. Dat team moet tastbaar bewijs verzamelen om aan te tonen dat de MH17 is neergeschoten, zei de Maleisische premier Najib Razak zaterdag. Als het eenmaal winter is, wordt het doen van onderzoek vrijwel onmogelijk.

Uit de gegevens die tot nu toe zijn verzameld valt volgens de premier al behoorlijk goed op te maken wat er met het passagiersvliegtuig met 298 inzittenden is gebeurd. Toch wil hij meer bewijsmateriaal verzamelen zodat iedere twijfel kan worden weggenomen voor het geval de zaak voor de rechter komt.

Het vliegtuig stortte 17 juli in Oekraïne neer toen het op weg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Alle inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om.

Een Nederlands bergingsteam ging zodra het veilig genoeg was aan de slag om slachtoffers en persoonlijke bezittingen te verzamelen. Naar de oorzaak van de crash werd aanvankelijk nadrukkelijk niet gezocht . Dat zou mensen er toe kunnen brengen de onderzoekers tegen te werken. Dat zou dan ook ten koste gaan van het zoeken naar slachtoffers.

De missie werd 6 augustus afgebroken omdat het toen te gevaarlijk werd door oplaaiende gevechten tussen separatisten en het Oekraïense leger. De lichamen waren toen al geborgen. Politiecommissaris Joop de Schepper, de leider van de zoekploegen, heeft eerder aangegeven nog twee of drie weken nodig te hebben om het gebied goed te doorzoeken. Er liggen nog altijd onder meer persoonlijke bezittingen.