Geld voor noodlijdende pedohulplijn

Redactie

De telefonische hulplijn voor pedofielen Stop it Now! krijgt geld van de overheid om te kunnen blijven bestaan. Het voortbestaan van de hulplijn werd bedreigd, omdat het Stop it Now! niet lukt genoeg geld binnen te krijgen. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) schrijft vrijdag aan de Tweede Kamer samen met zijn ambtsgenoot van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voor de periode van 2015 tot en met 2017 het tekort van de hulplijn aan te vullen tot maximaal 67.600 euro per jaar aan te vullen.

In 2011 kreeg de hulplijn een startsubsidie van VWS en twee vervolgsubsidies van Veiligheid en Justitie. Daarna zou de hulplijn zelf elders geld vandaan halen, maar dat blijkt volgens Opstelten tot nu toe 'slechts beperkt' te lukken. De jaarbegroting kent een tekort van 67.700 euro.

PvdA, SP en D66 vroegen Opstelten eerder te kijken of Stop it Now! langer kan worden ondersteund. De minister stelt het werk van de hulplijn belangrijk te vinden en daarom de portemonnee te willen trekken.

De hulplijn voor pedofielen, een initiatief van het Meldpunt Kinderporno op Internet en de polikliniek de Waag, werd in april 2012 gelanceerd. In juni meldde de hulplijn dat in de eerste twee jaar van Stop it Now! bijna vierhonderd mensen contact hebben opgenomen met de lijn. Meer dan vijftig bellers zouden in langdurige behandeling zijn gegaan. Ook hulpverleners en professionals die behoefte hebben aan advies of informatie kunnen contact opnemen met Stop it Now!, dat oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt.