'Bloed overlevenden voor ebolamedicijn gebruiken'

Redactie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert artsen om het bloed van mensen die een ebolabesmetting hebben overleefd te gebruiken om experimentele medicijnen tegen de ziekte mee te testen. Dat heeft WHO-assistent-directeur gezondheidssystemen en innovatie Marie-Paule Kieny vrijdag gezegd.

De uitspraken volgden op een tweedaagse bijeenkomst van meer dan tweehonderd experts die spraken over een oplossing voor de ebola-epidemie. Vanwege de ernst van de situatie wordt het gebruik van experimentele medicijnen en vaccins bespoedigd.

Het panel van deskundigen toonde twee veelbelovende vaccins die mogelijk kunnen helpen tegen ebola. Het experimentele medicijn ZMapp is tot nu toe bij zeven patiënten gebruikt, van wie twee zijn overleden.

De Verenigde Naties gaven vrijdag aan een 'Ebola Crisiscentrum' op te zetten. Doel hiervan is de epidemie over zes tot negen maanden te hebben beteugeld. VN-chef Ban Ki-moon zei dat er 463 miljoen euro nodig is voor middelen om de uitbraak een halt toe te roepen.