Kabinet zeker van hoge functie Timmermans in EU

Redactie

Binnen het kabinet bestaat er geen misverstand over dat Frans Timmermans een zware post krijgt in de nieuwe Europese Commissie. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Asscher verving premier Mark Rutte (VVD) die bij de NAVO-top in Wales is.

"Timmermans is een zware kandidaat met een goede reputatie in Nederland, Brussel en daarbuiten", zei Asscher over de aanstaande benoeming van de minister van Buitenlandse Zaken. "Hij krijgt een zware portefeuille en zal een belangrijke rol spelen voor Nederland en ook voor Europa bij het uitwerken van de strategische agenda van de Europese Commissie."

Welke portefeuille Timmermans krijgt, wilde Asscher net als Rutte niet zeggen. Afgesproken is dat commissievoorzitter Jean Claude Juncker dat volgende week zelf bekendmaakt. In De Telegraaf zegt een 'hooggeplaatste PvdA'er dat het onduidelijk is of Timmermans wel een zware post krijgt. "Het is een gok."

"Ik ken die hooggeplaatste PvdA'er niet", antwoordde Asscher. "Het is ons wel duidelijk. Wij weten wat voor portefeuille hij krijgt en dat het een zware is."