Leider Al-Shabab gedood

Redactie

De leider van de Somalische terreurbeweging Al-Shabab is bij de Amerikaanse luchtaanval van maandagavond omgekomen. Dat heeft het Pentagon vrijdag in een korte verklaring bekendgemaakt. Ahmed Abdi Godane was het doelwit van het bombardement.

"De verwijdering van Godane is een enorm symbolisch en operationeel verlies voor het grootste filiaal van Al-Qaida in Afrika", was te lezen in de verklaring. De operatie kon plaatsvinden na 'jaren ijverig werk van onze deskundigen bij het leger en de inlichtingendiensten'.

De aanval vond plaats toen Godane in een auto zat na een bijeenkomst met leiders van Al-Shabab. Hij was op weg naar de kuststad Barawe, de belangrijkste basis van de rebellengroep.

De 37-jarige Godane was sinds 2007 de geestelijk leider van Al-Shabab. Onder zijn leiding sloot de beweging een bondgenootschap met Al-Qaida en werd in 2013 een aanslag gepleegd op een winkelcentrum in Kenia, waarbij 67 mensen om het leven kwamen. De VS hadden ruim vijf miljoen euro uitgeloofd voor tips die leidden tot de arrestatie van Godane.