Minder verplichte rust voor taxichauffeurs

Redactie

Taxichauffeurs mogen met ingang van volgend jaar 's nachts onbeperkt aan het werk en hoeven ook minder te rusten. De regels voor rij- en rusttijden worden hiervoor gewijzigd. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.

De wijziging betekent met name een versoepeling van de regelgeving. Zo worden de regels voor rijtijden geschrapt, waardoor bijvoorbeeld taxichauffeurs in uitgaansgebieden straks tijdens de nachtelijke uren onbeperkt klanten kunnen vervoeren.

De huidige regels voor rijtijden zijn gebaseerd op Europese regelgeving voor het zware wegvervoer en zijn volgens het kabinet 'niet voldoende toegespitst' op de taxibranche.

Ook de regels voor rusttijden worden vereenvoudigd. Zowel chauffeurs in loondienst als zelfstandigen moeten op dit moment minimaal tien uur per dag rust nemen. Dat mag met ingang van volgend jaar drie keer per twee weken worden ingekort tot acht uur per dag.

De wijzigingen leveren de taxibedrijven samen een besparing van ongeveer zeshonderdduizend euro op, zo meldt het kabinet. Zelfstandigen kunnen bovendien beter en makkelijker plannen, waardoor het risico op boetes 'aanzienlijk' wordt verminderd.

De Inspectie Leefomgeving en Transport blijft verantwoordelijk voor de handhaving van de regels. Daarnaast krijgt het Sociaal Fonds Taxi een grotere rol als toezichthouder.