Thuiszorgmedewerkers protesteren tegen bezuiniging

Redactie

Thuiszorgmedewerkers voeren maandag in Zwolle actie tegen bezuinigingen in de zorg door gemeenten in de Noordoostpolder en Overijssel. Dat kondigt Abvakabo FNV vrijdag aan. De bond vindt dat er genoeg geld beschikbaar is bij de gemeenten om goede zorg te garanderen.

De werknemers van zorgorganisaties Carinova en Oude en Nieuwe Land demonstreren voor het gemeentehuis in Zwolle. De betogers willen dat een aantal gemeenten hun bezuinigingsplannen intrekken. Ze zijn aanwezig bij de gemeenteraadsvergadering, die na de demonstratie plaatsvindt.

Duizend medewerkers van Carinova verliezen volgend jaar hun baan. De organisatie stopt met het aanbieden van thuishulp, omdat de kosten vanwege de voorwaarden in de gemeentelijke aanbestedingen niet meer te dekken zijn. In maart moet Oude en Nieuwe Land 365 mensen ontslaan.

Vanaf volgend jaar wordt de langdurige zorg ondergebracht bij gemeenten. De reorganisatie gaat gepaard met bezuinigingen, die mogelijk gemaakt moeten worden door mensen langer thuis te laten wonen. Volgens Abvakabo FNV staan landelijk 18.500 ontslagen gepland.