'Discrepanties in opgave chemische wapens Syrië'

Redactie

Er zitten nog discrepanties in de opgave die Syrië over zijn chemische wapens heeft gedaan. Dat heeft Sigrid Kaag, die de leiding heeft over de internationale inspanningen om Syrië van die wapens te ontdoen, volgens de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power donderdag tegen de Veiligheidsraad gezegd.

De gezamenlijke missie van de Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW) loopt eind deze maand af. Dan zal bijna de volledige door Syrië opgegeven voorraad zijn vernietigd. Maar Kaag zei dat de OPCW nog met Syrië in gesprek is over discrepanties in de Syrische declaraties.

Power zei dat de VS niet alleen bezorgd zijn dat het regime van president Bashar Assad misschien toch nog over chemische wapens kan beschikken, maar ook dat eventuele achtergebleven voorraden in handen kunnen vallen van de jihadistische terreurorganisatie Islamitische Staat, die grote delen van Syrië en Irak heeft veroverd. "Wij kunnen ons alleen maar voorstellen wat een groep als deze zal doen wanneer zij in het bezit van zo'n wapen zou komen", zei Power.

Volgens Power wil de Veiligheidsraad 'bovenop' de zaak blijven zitten. Zij benadrukte 'dat er nog veel meer werk moet worden gedaan aan het Syrische chemischewapenprogramma'. De internationale gemeenschap 'moet blijven aandringen op het oplossen van alle discrepanties en omissies in de oorspronkelijke opgave van Syrië', zei zij.