Brands: "Jammer dat Bakkali niet de goede weg kiest"

Maarten (rubbereend)

Zakaria Bakkali zit op een dood spoor bij PSV. Technisch manager Marcel Brands reageert in De Telegraaf uitgebreid op de soap rondom het Belgische talent.

"Het probleem is dat Zakaria zich laat beïnvloeden door alles en iedereen om hem heen", vertelt Brands, die eerder deze week na acht maanden onderhandelen het contractvoorstel voor Bakkali introk.

"Natuurlijk is dat jammer voor de club, maar ik vind het eigenlijk nog erger voor de speler zelf", gaat Brands verder in de ochtendkrant. "Het is zonde dat een jonge speler met talent niet de goede weg kiest. Misschien vinden mensen mij naïef, maar ik heb niet het gevoel dat het een verkeerd ventje is en ook zijn vader is geen foute man. Het probleem is dat Zakaria zich laat beïnvloeden door alles en iedereen om hem heen."

Het is niet voor het eerst dat in Eindhoven de contractonderhandelingen moeizaam verlopen. Eerder waren er problemen met Ola Toivonen en Zakaria Labyad.

"Toivonen vond ik wel een andere zaak, omdat hij altijd heeft aangegeven niet de intentie te hebben om transfervrij weg te gaan bij PSV. Uiteindelijk hebben we hem ook kunnen verkopen. En bij Labyad hadden we te maken met zijn vader, die iets anders wilde, omdat het hem veel geld op zou leveren. Labyad heeft aangegeven spijt te hebben van de keuzes die hij toen heeft gemaakt. Als hij anders had beslist, was hij nu minder rijk geweest maar in sportief opzicht wel veel verder."

De situaties van Labyad en Bakkali zijn vergelijkbaar. Of dit te maken heeft met hun culturele achtergrond durft Brands niet te zeggen. "In het verleden heb ik met andere Marokkaanse spelers als Khalid Sinouh en Ibrahim Afellay goed kunnen onderhandelen en duidelijke afspraken kunnen maken, die ook werden nagekomen. Wat je bij Marokkaanse spelers wel vaak ziet, is dat de omgeving en met name de familie veel invloed heeft. Dat maakt het vaak moeilijk. Ik vind het wel jammer dat dit nu twee keer achter elkaar zo is gegaan, want het draagt niet bij aan een positief beeld van de Marokkaanse voetballers, terwijl er zoveel goede voorbeelden zijn."