Dichter Gerrit Kouwenaar (91) overleden

Redactie

De dichter Gerrit Kouwenaar is in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat meldt uitgeverij Querido. Kouwenaar is 91 jaar geworden. Hij maakte deel uit van de experimentele dichtersgroep de Vijftigers.

Kouwenaar werd gerekend tot de grootste nog levende Nederlandse dichters. Sinds zijn dichtdebuut Goede Morgen Haan in 1949 transformeerde hij langzaamaan van rebels boegbeeld van de Vijftigers, de literaire stroming die wilde breken met de vooroorlogse lyriek, tot de belangrijkste dichter van de gevestigde orde.

De dichter kreeg in 1970 de P.C. Hooft-prijs toegekend voor zijn poëtische oeuvre. Hij bleek zijn hoogtepunt echter nog lang niet voorbij. In 1997 kreeg hij de VSB Poëzieprijs voor De Tijd Staat Open, en in 2009 de Prijs voor Meesterschap, een vijfjaarlijkse prijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.

In 2002 ontroerde Kouwenaar de literaire wereld met Totaal Witte Kamer, dat hij schreef na de dood van zijn vrouw. Hij kreeg er de prijs van de Belgische Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde voor. In 2005 schreef Kouwenaar voor Gedichtendag de bundel Het Bezit van een Ruïne.