Al-Qaida strijdt met IS om loyaliteit extremisten

Redactie

Al-Qaida-leider Ayman al-Zawahri maakte woensdag bekend dat zijn terreurnetwerk een nieuwe tak opzet op het Indische subcontinent. Daarmee lijkt de strijd om de loyaliteit van extremistische moslims in de wereld nu echt te zijn losgebroken. Al-Qaida, sinds ten minste 2001 een baken voor aanhangers van de gewelddadige jihad, heeft de laatste maanden aan populariteit ingeboet ten opzichte van de Islamitische Staat (IS).

IS, die een kalifaat heeft uitgeroepen in de delen van Syrië en Irak waar de groep de dienst uitmaakt, spreekt bij extremistische moslims meer tot de verbeelding dan het versplinterde Al-Qaida. Al-Zawahri lijkt de populariteitsstrijd met de zelfbenoemde kalief van de Islamitische Staat te verliezen.

Volgens experts op het gebied van contraterrorisme heeft Al-Qaida moeite om nieuwe mensen te rekruteren, meldt Reuters. Niet alleen moslims uit het Midden-Oosten, maar ook uit Azië en zelfs het Westen hebben zich aangesloten bij IS. De beul die de afgelopen weken twee Amerikaanse journalisten onthoofdde, is naar alle waarschijnlijkheid een Brit.

Al-Qaida distantieerde zich eerder dit jaar van IS, naar eigen zeggen vanwege de brute methoden die de groep hanteert. Strijders van IS hebben mensen onthoofd, gekruisigd en massa-executies uitgevoerd. Daarbij worden in hun ogen afvallige moslims niet gespaard. Maar het begint er steeds meer op te lijken dat de onmin tussen de twee groepen niet is geworteld in een meningsverschil over de te hanteren tactiek. Al-Zawahri noemde de Islamitische Staat niet in de videoboodschap die deze week opdook, maar maakte wel een aantal verhulde verwijzingen. Zo hekelde hij de 'verdeeldheid' tussen islamitische militanten en zei hij dat lokale bevolkingsgroepen niet moeten worden onderdrukt. "Als je zegt dat je jihad voert om de heiligheid van moslims te verdedigen, moet je geen wandaden begaan tegen hun geld of eer en niet in woord en daad optreden tegen andere moedjahedien", zei de Al-Qaida-leider.

De twee groepen delen wellicht een extremistische ideologie, maar dat is ook meteen een van de weinige overeenkomsten. Al-Qaida is een losjes georganiseerde groep die vooral aanslagen in het Westen wil plegen.

De leider van de Islamitische Staat, Abu Bakr al-Baghdadi, jaagt een heel ander doel na: een eigen staat in het Midden-Oosten, gestoeld op zijn extremistische en gewelddadige interpretatie van de islam. Het verschil tussen de twee groepen zou bijna niet groter kunnen zijn. IS heeft grote gebieden in handen en heeft daar allerlei bestuurstaken op zich genomen, van het innen van belastingen tot het regelen van het verkeer.

"Verdeeldheid is een vloek en kwelling, een schande voor de gelovigen en een overwinning voor de ongelovigen", stelt Al-Zawahri in zijn boodschap. "Als je zegt dat je met je jihad niets dan de goedkeuring van Allah nastreeft moet je niet bij de eerste gelegenheid leiderschap en bestuurstaken najagen." De boodschap aan de Islamitische Staat is zonneklaar.