Hiddink trapt tweede termijn af tegen Italië

Frank (franklop)

Guus Hiddink zit donderdagavond voor het eerst in zestien jaar op de bank als bondscoach van het Nederlands elftal. In Bari speelt Oranje een oefenduel tegen Italië. Hiddink vertrouwt aan het begin van zijn tweede termijn voor een groot deel op de spelers die deze zomer als derde eindigden op het WK in Brazilië.

De 67-jarige Hiddink leidde Nederland eerder van 1995 tot en met het WK van 1998. Hij is niet van plan grote veranderingen ten opzichte van zijn voorganger Louis van Gaal door te voeren. "In grote lijnen zal er niet heel veel verschil zijn", zei de Varssevelder begin augustus tijdens zijn presentatie. Dat blijkt ook wel uit de grotendeels ongewijzigde staf en spelersgroep.

Van de 23 WK-spelers zijn er zestien ook tegen Italië van de partij. Arjen Robben, Jordy Clasie, Ron Vlaar en Klaas-Jan Huntelaar zijn geblesseerd, terwijl Michel Vorm, Jonathan de Guzman en Terence Kongolo zijn gepasseerd. Hiddink riep onder anderen debutant Virgil van Dijk, Erik Pieters, Gregory van der Wiel en Luciano Narsingh wel op.

Ook Ibrahim Afellay kreeg een uitnodiging. De middenvelder, die de laatste jaren veelvuldig geblesseerd was, speelde sinds november 2012 geen minuut meer voor Oranje, maar Hiddink wil zien hoe hij ervoor staat.

Hoewel Nederland uitstekend presteerde op het WK, probeert Hiddink meer aanvallende accenten leggen. "We gaan, zeker in de EK-kwalificatie, proberen eerder en meer het initiatief te pakken", liet de oud-coach van onder meer PSV en Real Madrid weten. Daarvoor lijkt hij terug te grijpen op het 4-3-3-systeem, dat in Brazilië door Van Gaal nog was ingeruild voor 5-3-2.

Hiddink lost Rinus Michels, die in 1992 64 jaar was toen hij stopte, af als oudste bondscoach ooit van Oranje. De keuzeheer van de Azzurri kan bogen op een stuk minder ervaring. Voormalig Juventus-trainer Antonio Conte volgde na het WK Cesare Prandelli op en debuteert tegen Nederland.

Vijf dagen na de oefenpot tegen de Italianen wacht Hiddink de eerste echte test. In Praag begint dan de EK-kwalificatie met een wedstrijd tegen Tsjechië.