Obama: NAVO beschermt Baltische staten tegen Moskou

Redactie

De NAVO zal de Baltische staten te hulp schieten als hun veiligheid door Rusland wordt bedreigd. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama woensdag in een toespraak in Estland gezegd. Obama haalde flink uit naar de Russische president Vladimir Poetin, die 'keer op keer heeft geweigerd de crisis in Oekraïne langs diplomatieke weg op te lossen'.

"Jullie hebben je onafhankelijkheid eerder verloren", sprak Obama tot de aanwezige Estlanders. "Dankzij de NAVO zullen jullie deze nooit meer kwijtraken." De president noemde de bescherming van Tallinn en Vilnius even belangrijk als die van Berlijn en Londen.

Obama zei dat de NAVO zich richt op 'vrede en welvaart in Europa', maar dat deze visie door Rusland wordt bedreigd. Moskou heeft met een 'brutale aanval' de territoriale integriteit van Oekraïne geschonden.

"Grenzen kunnen niet door dreigementen worden opgeschoven", zei de president. "Naties hebben het recht zelf hun eigen toekomst te bepalen." Om deze reden staat de NAVO achter het Oekraïense volk, aldus Obama.

Het Amerikaanse staatshoofd benadrukte nog eens dat de NAVO niet gericht is tegen Rusland of welk land ook, maar dat het opkomt voor de verdediging van soevereine democratieën. Daarom schiet de organisatie Oekraïne te hulp, aldus Obama.

"De mensen die de revolutie in Oekraïne leidden waren geen fascisten of nazi's, maar gewone burgers die hun corrupte regime zat waren", zei Obama. "Zij wilden dezelfde vrede en welzijn die zij in de rest van Europa zien."

Degenen die de vrede in Oekraïne echt bedreigen zijn de separatisten 'die worden geholpen, bewapend en gefinancierd door Rusland.' Volgens Obama heeft de crisis in Oekraïne geleid tot een kapitaalvlucht uit Rusland en veel duistere economische prognoses voor het land. "De Russische acties in Oekraïne zijn dus schadelijk voor Rusland."

Ten slotte zei Obama dat dit het moment is voor alle lidstaten om hun steun aan de NAVO te bewijzen. Hij riep landen op om hun defensiebudget op te schroeven om zo een volwaardige bijdrage te kunnen leveren aan de NAVO.

Obama reist woensdagavond naar Wales. Daar wordt donderdag en vrijdag een NAVO-top georganiseerd waar gesproken wordt over het conflict in Oekraïne.