Voigt gaat werelduurrecord aanvallen

Jan Willem (WEST)

Jens Voigt gaat op 18 september een aanval doen op het werelduurrecord. Dat maakte de Duitse renner, die onlangs een punt zette achter zijn loopbaan, woensdag bekend. De 42-jarige Voigt hoopt in het Zwitserse Grenchen het record te verbeteren van de Tsjech Ondrej Sosenka, die in 2005 in Moskou 49,7 kilometer aflegde in het uur.

"Dit is een grote uitdaging voor mij, zowel lichamelijk als mentaal", laat Voigt in een verklaring weten. "Dit komt voor veel mensen waarschijnlijk als een verrassing, maar we hebben enkele tests gedaan en geloven dat ik een eerlijke kans maak. Dit is geen circusact. Het werelduurrecord heeft de laatste jaren wat van zijn glans verloren, maar misschien volgen meerdere renners nu mijn voorbeeld."

Eerder overwoog ook zijn ploeggenoot bij Trek, Fabian Cancellara, het werelduurrecord aan te vallen, maar de Zwitser stelde die poging uit. "We konden blauwdrukken van Fabian gebruiken, waardoor we een vliegende start hebben gemaakt", aldus Voigt. "Ik zie dit als een cadeau aan mijn fans. Ik wil ze iets geven om te glimlachen."

Voigt zette een kleine twee weken geleden na de USA Pro Challenge een punt achter zijn loopbaan. Volgens de Duitser zit het met zijn conditie wel goed. "Ik heb de Tour de France als basis en vervolgens heb ik in Utah en Colorado op hoogte gereden."