Consumentenbond noemt boetes NVWA 'lachertje'

Redactie

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet veel hogere boetes kunnen uitdelen. De boetes die de inspectiedienst nu oplegt zijn vaak 'een lachertje' en schrikken niet genoeg af. Dat vindt de Consumentenbond.

Door een aantal grote voedselschandalen van de laatste jaren vindt de bond dat overtreders van de Warenwet best een gepeperder rekening mogen ontvangen. Er moet een 'groter afschrikwekkend effect' van de boetes uitgaan die de waakhond kan opleggen, aldus de consumentenvereniging.

De NVWA mag niet meer dan 4500 euro boete geven per overtreding, nog even veel als voor de grote voedselschandalen. "Absurd laag", vindt de bond. "Mensen die kwaad in de zin hebben kunnen zo willens en wetens de regels overtreden", aldus een woordvoerder.

De Tweede Kamer bespreekt woensdag de problemen omtrent regelgeving bij voedselveiligheid. De Consumentenbond is daarbij aanwezig. Ook brancheorganisaties Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zijn namens de sector bij de gesprekken in Den Haag.