Poetin roept op tot staken vijandelijkheden

Redactie

De Russische president Vladimir Poetin heeft de opstandelingen in Oost-Oekraïne en het Oekraïense leger opgeroepen de vijandelijkheden te staken. Dat zei hij tegen Russische media. Hij verwacht dat vrijdag in Wit-Rusland een definitief akkoord wordt gesloten tussen de rebellen en Kiev.

"De strijdende partijen moeten onmiddellijk gaan samenwerken", zei Poetin vanuit de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar. Hij verklaarde een vredesplan te hebben opgesteld dat uit zeven punten bestaat. "Allereerst moeten de strijdkrachten en de opstandelingen in het zuidoosten van Oekraïne niet langer optrekken naar de regio's Donetsk en Loehansk. Ten tweede moet het Oekraïense leger zich op veilige afstand terugtrekken zodat aanvallen, zoals met artillerie, niet langer mogelijk zijn." Hij riep tevens op tot een gevangenenruil waar geen voorwaarden aan verbonden zijn.

Eerder woensdag zei de Oekraïense president Petro Porosjenko al dat Kiev en Moskou overeenstemming hadden bereikt over een staakt-het-vuren in het oosten van het land. Een woordvoerder van Poetin zei later echter dat Moskou niet in de positie is om met een dergelijke wapenstilstand in te stemmen, omdat het geen partij is in het conflict.

De separatisten verwerpen de wapenstilstand. Zij verklaarden dat een staakt-het-vuren niet mogelijk is als Kiev zijn militairen niet terugtrekt. Als Kiev het leger terugtrekt 'dan is een militaire oplossing voor het conflict onzinig', zei rebellenleider Miroslav Roedenko tegen persbureau Interfax.

De Amerikaanse president Obama zei dat het vooralsnog te vroeg is om te beoordelen wat de verklaringen nu precies betekenen. Hij merkte op dat eerdere bestanden ook werden geschonden en hij vraagt zich af of de opstandelingen zich willen houden aan een wapenstilstand. "We hebben niet echt gezien dat er gevolg werd gegeven aan het afkondigen van een staakt-het-vuren", aldus Obama. "Dat gezegd hebbende, we hopen er allemaal op dat Rusland nu eens bereid is te stoppen met het financieren, trainen en bewapenen en het sturen van Russische strijders naar Oekraïne en dat het serieus een politieke oplossing wil."