Spionsmokkelaar moet AIVD-dossier krijgen

Redactie

Een man die in die in de jaren zestig een Oost-Duitse spionne naar Nederland smokkelde moet zijn AIVD-dossier kunnen inzien. Het ministerie was bang dat gevoelige informatie op straat zou belanden, maar de afwijzing van het verzoek was niet goed gemotiveerd. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. De hoogste rechter gaat ervan uit dat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) de Drent alsnog een samenvatting van het dossier geeft.

De man smokkelde in de jaren zestig een vrouw uit de toenmalige DDR naar Nederland. De vrouw bleek een spionne van de Stasi, de Oost-Duitse geheime dienst. Nadat dit werd gemeld bij de voorloper van de AIVD werd de man als staatsgevaarlijk aangemerkt. Volgens de man is er geen reden meer het dossier over hem geheim te houden, omdat de gegevens van de AIVD gedateerd zijn en alle betrokkenen inmiddels overleden.

De minister heeft de man bij de afwijzing laten weten dat er in het AIVD-archief inderdaad gegevens over hem zijn gevonden. Die zouden destijds zijn verzameld in het licht van de communistische dreiging in de Koude Oorlog. De minister wil echter geen inzage geven in de gegevens, omdat daarmee 'bronnen, actuele werkwijzen of persoonsgegevens van derden kenbaar zouden worden'. Volgens de Raad van State moet de man een samenvatting krijgen van het dossier, waardoor de werkwijze en bronnen van de dienst geheim kunnen blijven.