NAM wil 50.000 gebouwen aardbevingsbestendig maken

Redactie

Zeker vijftigduizend panden in het aardbevingsgebied in Groningen moeten worden verstevigd. Dat concludeert de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in een eerste inventarisatie. Het gaat om bijna 43.000 woningen, maar ook andere gebouwen met een belangrijke functie zoals ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, scholen en brandweerkazernes, meldt RTV Noord.

De gebouwen zijn niet veilig bij zwaardere aardbevingen, die in het gebied plaatsvinden door gaswinning. In veel gevallen zijn forse ingrepen nodig om de gebouwen te verstevigen en in een aantal gevallen is daarvoor een tijdelijke ontruiming nodig.

Projectleider Eric Heerkens van de NAM spreekt tegenover de regionale zender van een 'enorme klus'. "Je kunt het gerust vergelijken met de Deltawerken. Het gaat echt om hele grote aantallen."

De NAM wil vooral regionale bedrijven de gelegenheid geven zich in te tekenen voor de klus. Er is een prijsvraag uitgeschreven voor het beste plan om de gebouwen aardbevingsbestendig te maken. De winnaar mag de klus uitvoeren en krijgt veertigduizend euro. Het project wordt betaald uit een potje van een half miljard euro dat minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) hiervoor beschikbaar stelde. In totaal heeft het rijk 1,2 miljard euro uitgetrokken voor het aardbevingsgebied.