Bondscoaches judo sturen boze brief naar bond

DeLuna

De twee bondscoaches van het Nederlandse judo, Maarten Arens en Marjolein van Unen, hebben een brandbrief naar het bestuur van de judobond gestuurd. Arens en Van Unen zijn ontevreden over de gang van zaken bij de JBN. Er zou slecht gecommuniceerd worden te weinig worden overlegd. Volgens de bondscoaches worden zij daardoor in hun werk belemmerd.

Er wordt met name kritiek geuit op het fuctioneren van directeur topsport Ben Sonnemans. Sonnemans, die na de Spelen van 2012 Cor van der Geest opvolgde als directeur, voerde een nieuwe regel in. Die regel houdt in dat elke international moet worden begeleid door een bij de judobond werkzame coach. 

Dat zorgde voor veel onrust. Op die manier werd de succesvolle Chris de Korte aan de kant gezet. Sonnemans wil ook dat er na de Spelen van 2016 nog maar op één plek wordt getraind door de nationale selectie. Voormalig ploeggenoot van Sonnemans, Arens, en Van Unen wilden gisteren nog geen reactie geven op hun brandbrief. 

Niet alleen bij de bondscoaches is er onvrede, ook bij de vier nationale trainingscentra in Haarlem, Heerenveen, Eindhoven en Rotterdam heerst er ontevredenheid. "Het is één grote chaos", meldt de voorzitter van Budokan Rotterdam, Jacqueline Hoogland. "We proberen al geruime tijd duidelijkheid te krijgen over de toekomstplannen van de bond, maar onze mails en telefoontjes halen niets uit."

Volgens Hoogland heeft de onrust gevolgen gehad voor de prestaties op het afgelopen WK, waar Nederland slechts één bronzen medaille behaalde. "De JBN heeft dit slechte resultaat echt helemaal aan zichzelf te wijten. Er is al anderhalf jaar onduidelijkheid, onrust en ellende. Ik hoor van meerdere mensen dat dat merkbaar was aan de sfeer in Rusland."

Hoogland was ook verbaasd over het feit dat de JBN wegens een begrotingstekort van 200.000 euro per 1 januari het contract van vier talentcoaches niet zal verlengen. "Het judo is een van de sporten die de meeste financiële steun van NOC*NSF krijgt. Waar blijft dat geld dan?"

JBN-voorzitter Willem-Jan Stegeman zegt in een reactie de onrust die nu is ontstaan te betreuren. Bij zulke grote veranderingen is weerstand onvermijdelijk. "We hebben hiervan geleerd en zullen zorgvuldiger zijn in aanpak en communicatie." Deze week zal Stegeman met de bondscoaches in gesprek gaan.