Obama wil Baltische staten geruststellen

Redactie

De Amerikaanse president Barack Obama zal woensdag zijn steun voor de Baltische staten uitspreken tijdens zijn bezoek aan Estland. De Russische inmenging in Oost-Oekraïne baart Estland, Letland en Litouwen - drie voormalige Sovjetstaten - zorgen. Volgens bronnen bij het Witte Huis zal Obama de drie landen op het hart drukken dat ze op de Verenigde Staten kunnen rekenen als ze worden aangevallen.

De Baltische staten zijn sinds 2004 lid van de NAVO en in het handvest van de verdragsorganisatie is opgenomen dat een aanval op een lid een aanval op het hele bondgenootschap is. Obama kwam woensdagochtend aan in de Estlandse hoofdstad Tallinn. Later op de dag houdt hij samen met president Toomas Hendrik Ilves een persconferentie, waarna de leiders van Letland en Litouwen aanschuiven voor overleg.

Estland telt zo'n 1,3 miljoen inwoners die Russisch spreken. Ook voor de crisis in Oekraïne waren de betrekkingen tussen de Baltische staten en Rusland gespannen. Moskou beticht de landen er geregeld van de Russisch sprekende inwoners te discrimineren. Met hetzelfde argument pleit Moskou al maanden voor meer autonomie voor de separatisten in Oost-Oekraïne.

Obama vliegt woensdagavond door naar Wales voor een top van de NAVO. Daar wordt onder meer de oprichting van een snelle reactiemacht van enkele duizenden militairen besproken. De NAVO-lidstaten zullen de troepen voor de reactiemacht bij toerbeurt leveren.