Autobranche nog niet uit het dal

Frank (franklop)

De daling van het aantal faillissementen in de autobranche betekent niet dat het veel beter gaat in de sector. Nog altijd hebben veel bedrijven moeite om het hoofd boven water te houden, maar dat uit zich alleen lang niet altijd in een faillissement. Het economisch bureau van ABN AMRO schrijft dat woensdag in een update over de sector.

Het aantal faillissementen in juli daalde met 23 procent tot iets onder het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. Maar als ook de cijfers over het aantal bedrijfsbeëindigingen worden meegenomen, is dat volgens de economen van de bank geen reden tot grote tevredenheid. Negen op de tien bedrijven die het voor gezien houden gaan niet failliet, maar houden gewoon op te bestaan.

Het totale aantal bedrijfsbeëindigingen, inclusief faillissementen, lag vorig jaar met 2185 bedrijven 29 procent hoger dan in 2010. ABN AMRO verwacht dat dit aantal dit jaar niet sterk zal dalen. Ook het aantal fusies en overnames lag veel hoger dan gemiddeld. Dat kwam voor een belangrijk deel doordat kwakkelende bedrijven in de autobranche werden overgenomen door de concurrentie. Net als het aantal bedrijfsbeëindigingen blijft ook het aantal fusies en overnames dit jaar hoog.

Dinsdag werd bekend dat het aantal verkochte personenauto's in de eerste acht maanden van het jaar ongeveer vijf procent lager ligt dan vorig jaar. Voor de tweede helft van het jaar zijn de vooruitzichten wel iets positiever, maar ook de tweede jaarhelft zal volgens ABN AMRO 'geen verlichting brengen'.

Koops Furness is het laatste grote bedrijf in de branche dat failliet werd verklaard. Tot twee weken geleden had het autobedrijf 82 vestigingen in het midden en noorden van Nederland. Er werkten bijna 1200 mensen. Curatoren proberen het bedrijf nu in delen te verkopen.