KNVB betreurt besluit Platini

Maarten (rubbereend)

De KNVB is teleurgesteld dat Michel Platini heeft besloten zich niet verkiesbaar te stellen voor het voorzitterschap van de FIFA. "De KNVB vond Platini de meest logische kandidaat om de nieuwe voorzitter van de FIFA te worden, maar respecteert zijn keuze zich niet verkiesbaar te stellen", klinkt het vanuit Zeist.

De voetbalbond blijft van mening dat FIFA-voorzitter Sepp Blatter na vier termijnen vervangen moet worden. "Ons speerpunt is een transparantere en geloofwaardigere FIFA." De KNVB blijft zich naar eigen zeggen dan ook inspannen om andere bonden te overtuigen 'dat het voor het mondiale voetbal het beste is als de wereldvoetbalbond na het congres in mei 2015 een nieuwe voorzitter heeft'.

Dat de andere Europese bonden geen gezamenlijke tegenkandidaat voor Blatter willen presenteren, steekt de KNVB. In juni nam Michael van Praag nog het voortouw met stevige kritiek op Blatter. "Als Nederland staken wij toen onze nek uit, omdat wij het belangrijk vinden dat er binnen FIFA hervormingen doorgevoerd worden", verklaart de voorzitter van de KNVB. "Wij kregen toen veel steunbetuigingen van andere bonden. Die steun krijgt nu geen concreet vervolg en dat is teleurstellend."

Wat wel positief is is dat er is afgesproken dat er een gezamenlijke UEFA-kandidaat komt voor de FIFA-verkiezingen van 2019. "Natuurlijk steunt de KNVB deze intenties, maar wat ons betreft moeten er ook op korte termijn veranderingen komen. De hervormingen binnen FIFA moeten we op de agenda houden", bezweert Van Praag.