[Vuelta] Titelverdediger Horner niet van start door cortisolniveau

heywoodu

Titelverdediger Chris Horner zal zaterdag niet aan de start verschijnen van de Vuelta a España. Dat heeft zijn team Lampre-Merida vrijdag bekendgemaakt. Horner heeft door een medische behandeling een te laag cortisolniveau.

De Amerikaan had al sinds het begin van de Tour de France last van bronchitis. Na onderzoek bleek dat de beste manier om hem te behandelen was door hem oraal cortisonen in te laten nemen. Door wielerbond UCI werd hiervoor een zogenaamde TUE - therapeutical use exemption - afgegeven, om problemen te voorkomen.

Uit door de UCI uitgevoerde bloedtesten bleek dat het cortisolniveau van Horner weliswaar niet laag genoeg was om door de UCI buiten de Vuelta gehouden te worden, maar wel volgens de regels van de MPCC. Lampre is net als veel andere teams lid van deze Beweging voor een Geloofwaardig Wielrennen, waar veel regels wat scherper zijn dan die van de UCI.

Horner zelf gaat vrijdag nog wel gewoon trainen met zijn ploeg, waaronder zijn vervanger Valerio Conti. "Natuurlijk ben ik erg teleurgesteld door dit nieuws. Ik was klaar om mijn titel van 2013 te verdedigen, het was mijn hoofddoel van het seizoen en het team heeft mij voor dit jaar zelfs aangetrokken met het oog vooral op de Vuelta. Ik moet de beslissing in verband met de regels van de MPCC echter accepteren. De bronchitis heeft me veel problemen bezorgd en deze behandeling was de enige optie. Dat ik volgens de UCI-regels wel mag starten, maar volgens de MPCC niet is iets wat ik begrijp en wat we moeten accepteren", aldus Horner.