Winstcijfers Beter Bed, ABN Amro

Redactie

Beter Bed heeft in het eerste halfjaar 6,3 procent omzet moeten inleveren omdat de beddenketen een aantal winkels sloot. Ook de winst daalde in de eerste jaarhelft, met ruim tien procent. Vrijdag publiceerde Beter Bed zijn cijfers.

Van januari tot eind juni hield Beter Bed onder de streep 4,9 miljoen euro over. In die periode vorig jaar was dat nog 5,4 miljoen euro. De omzet kwam uit op 168,7 miljoen euro.

In het tweede kwartaal daalde de omzet met 6,8 procent op jaarbasis. Dat kwam vooral door de sluiting van de formules Slaapgenoten en Matrassen Concord Nederland. Toch werd er, in tegenstelling tot vorig jaar, wel een bescheiden winst gemaakt. De inkomsten bedroegen 0,4 miljoen euro, tegen een verlies van 0,2 miljoen euro een jaar eerder.

Begin dit jaar maakte Beter Bed bekend 32 filialen van Slaapgenoten en Matrassen Concord Nederland dicht te gooien. Die winkels presteerden onder de maat.

Ook van Novum; de winstcijfers van ABN AMRO: 
ABN AMRO heeft vorig kwartaal aanmerkelijk minder winst geboekt dan een jaar geleden, vooral als gevolg van twee eenmalige tegenvallers. De bank hield na afdracht van belasting slechts 39 miljoen euro over, tegen 402 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2013. Dat meldde ABN AMRO vrijdag in zijn kwartaalcijfers.

Vooral de invoering van een nieuwe pensioenregeling kostte de bank in staatshanden veel geld. Door de nieuwe afspraken hoeft ABN AMRO in de toekomst niet meer bij te storten wanneer het fonds te weinig geld in kas heeft. Omgekeerd hoeft het fonds ook geen geld aan de bank uit te keren wanneer de pensioenpot groter is dan nodig.

Onderdeel van die afspraken is ook dat de bank eenmalig betaalt voor een pensioenindexatie, het laten meestijgen van de pensioenen met de inflatie, zo werd in juni al gemeld. De nieuwe regeling kost ABN AMRO eenmalig 216 miljoen euro. Daarnaast moest het concern 67 miljoen euro uitgeven aan een overheidsheffing voor de nationalisatie van SNS Reaal.

Zonder de twee tegenvallers was ABN AMRO juist hoger uitgekomen dan een jaar geleden, zo schrijft het concern in een toelichting op de cijfers. De onderliggende winst - voor aftrek van onder meer afschrijvingen en belasting - steeg namelijk met bijna vijftig procent naar 322 miljoen euro.

Ook de omzet van ABN AMRO kwam vorig kwartaal lager uit, op 1,9 miljard euro. Dat is een procent minder dan in dezelfde maanden van vorig jaar. Wel ontving de bank meer rente dan in 2013. Die inkomsten stegen namelijk met zes procent op jaarbasis, zo meldt topman Gerrit Zalm.

Terugkijkend is Zalm 'tevreden' met de resultaten van de bank. Ook blijft hij 'voorzichtig positief' over de Nederlandse economie. De geopolitieke onrust - zoals de crisis in Oekraïne - baart Zalm echter wel zorgen. Die kunnen het herstel van de economie beschadigen, zo waarschuwt hij.