Tangarine maakt positievere plaat

Redactie

Sander en Arnout Brinks, beter bekend als folkduo Tangarine, denken met hun nieuwe album Move On een 'begrijpelijkere' plaat te hebben gemaakt in vergelijking met voorganger Seek & Sigh. "Seek & Sigh was best wel een zware, persoonlijke plaat", vertelt Sander, die met zijn broer onder meer zong over hun afkomst uit een streng gereformeerd gezin, aan Novum Nieuws. "We waren een beetje klaar met dat zwaarmoedige gezeik en wilden genieten van wat we aan het doen zijn. Dat vertaalt zich heel erg in deze plaat."

"We hebben natuurlijk ook een heel positief jaar gehad, hè", vult Arnout aan. "Dat draagt ook bij aan de manier van liedjes schrijven. Elke plaat geeft een periode weer waarin je zit. Bij Seek & Sigh gingen we heel erg nadenken over ons verleden en de kerk, en daar ging de plaat over. Da's heel persoonlijk en soms ook lastig met het geven van interviews", legt de zanger uit. "Maar nu hebben we een positief jaar gehad en privé gaat het positief, dus alles is positief."

Volgens de broers gaat Move On over 'doorgaan'. "Dit is onze zesde plaat en het zit heel erg in ons om door te gaan met wat we mooi vinden", aldus Arnout. "We zijn veel onderweg: we wonen in Assen, dus zijn altijd 'on the road' en leven bijna vanuit een busje. Het is snel gegaan dit jaar, er is veel gebeurd."

Een van die gebeurtenissen was de uitverkiezing tot 'huisband' van De Wereld Draait Door. "In Assen is niet echt een muziekcultuur, dus dan is er niemand die je eruit lift. Daar hadden we het westen voor nodig", zegt Arnout. "Op een gegeven moment kwamen we daar en toen gebeurde er heel snel heel veel."

Naast spelen in DWDD deed de 31-jarige tweeling een clubtoer. Vorige week volgde een optreden op Lowlands. "Ik denk dat 'the sky the limit' is", stelt Arnout, die aangeeft dat hij en zijn broer wel mensen van 'stapjes' zijn. "We hebben net een uitverkochte clubtoer gehad. Bij de volgende clubtoer zijn de zalen net iets groter, en zo gaan we rustig verder bouwen. Uiteindelijk willen we naar het buitenland, maar gewoon stapje voor stapje. We doen zulke mooie dingen dat je niet te vlug moet gaan. Je moet continu stil blijven staan bij wat voor moois je aan het doen bent."