Pensioenwet stemt jongerenbonden positief

Redactie

De nieuwe pensioenwetgeving van staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) stemt jongerenvakbonden 'overwegend tevreden'. Het wetsvoorstel, dat nu in de Tweede Kamer ligt, maakt de pensioenopbouw evenwichtiger, zo stellen de jongerenafdelingen van CNV, FNV en VCP dinsdag. Toch zien de bonden ook enkele nadelen aan het voorstel kleven.

Door de invoering van het nieuwe financiële toetsingskader (FTK) komen de meevallers van pensioenfondsen niet alleen bij ouderen terecht, maar profiteren ook jongeren mee. Tegelijkertijd draaien jongeren in de toekomst ook op voor schokken. Daardoor wordt het pensioenstelsel ook voor gepensioneerden zekerder, aldus CNV Jongeren, FNV Jong en VCP Young Professionals.

"Met het nieuwe FTK is geen sprake meer van diepe kortingen het ene jaar en grof indexeren het andere", zo stelt voorzitter Robbert Coenmans van FNV Jong. "Dergelijke situaties vallen niet uit te leggen en ondergraven de houdbaarheid van het stelsel." Ook volgens voorman Michiel Hietkamp van CNV Jongeren wordt het risico in de toekomst gelijkmatiger verdeeld.

Het gevaar is volgens de jongerenbonden dat pensioenfondsen 'eeuwig in de herstelfase blijven hangen'. De langdurige hersteltermijnen die de fondsen in het nieuwe kader krijgen kunnen daardoor schadelijk zijn voor de pensioenuitkomst, aldus Derya Gunaydin van VCP.