Hockeyer Balkestein zegt Oranje vaarwel

Maarten (rubbereend)

Hockeyer Marcel Balkestein stopt bij het Nederlands elftal. Dat heeft de 108-voudig international dinsdag aan Hockey.nl laten weten. Balkestein won met Oranje onder meer zilver bij de Olympische Spelen van Londen en het WK van afgelopen zomer in Den Haag.

Vormverlies is niet de reden van Balkesteins afhaken. "Ik besefte dat ik op korte termijn niet bang ben dat mijn niveau niet goed genoeg voor Oranje is, maar dat ik wel eerlijk naar mezelf moet zijn. Ik ben nu 33 jaar. Op de Spelen van Rio zou ik ruim 35 jaar zijn. Het is op die leeftijd niet vanzelfsprekend dat je fit bent."

Ook de lange voorbereiding voor de Spelen met veel trainingskampen ziet Balkestein niet zitten na zijn huwelijk met volleybalster Maret Grothues. "Ook krijg ik de kans om promotie te maken op mijn werk", geeft hij aan. "Natuurlijk stop ik met pijn in mijn hart. Maar ik heb nu de kans om zelf de keuze te maken om op het allerhoogste niveau te stoppen."

Balkestein blijft nog wel in de Hoofdklasse hockeyen voor Oranje Zwart. "Ik heb voor twee jaar bijgetekend bij OZ. Ik ga nog lekker door, ben fit en vind het spelletje nog te leuk om daar definitief vaarwel tegen te zeggen."