Ice buckets leggen ALS Nederland geen windeieren

Redactie

De Stichting ALS Nederland spint garen bij de grote aandacht rondom de zogenoemde Ice Bucket Challenge. In de afgelopen week werd er volop geld gedoneerd waardoor dit jaar al twee keer zo veel is opgehaald als vorig jaar. Dat zei directeur Gorrit-Jan Blonk dinsdag op Radio 2.

"Wat wij daadwerkelijk zien is een heel hoog bezoek aan onze website en wij zien de opbrengsten heel erg toenemen. Op het ogenblik gaat het echt hard. Wij denken dat het uiteindelijk wel drie of vier keer zo hoog wordt", aldus Blonk. Om hoeveel geld het gaat wilde hij niet zeggen.

De Ice Bucket Challenge is een actie die is overgewaaid uit Amerika. Het begon in Boston met iemand die een emmer met ijswater over zich heen stortte om aandacht te vragen voor de dodelijke spierziekte ALS. Iedere uitdaging wordt op sociale media gedeeld. In de filmpjes worden vervolgens nieuwe mensen uitgedaagd om ook mee te doen.

Onder anderen Oprah Winfrey, Jimmy Fallon en Justin Bieber deden mee aan de actie en inmiddels is ook heel bekend Nederland met bakken ijswater aan het gooien.

"Het levert ons exact op wat wij als doelstelling hebben: aandacht en centen voor ons onderzoek", aldus Blonk. "Over aandacht hoef ik inmiddels niets meer te zeggen. We zijn er erg blij mee."