Agenten onder vuur in Ferguson

Redactie

Agenten in de Amerikaanse stad Ferguson zijn maandagnacht diverse keren beschoten. Dat zei politiechef Ron Johnson op een nachtelijke persconferentie. De politie stelde zich volgens Johnson terughoudend op en geen enkele politieman schoot met scherp. Zeker 33 mensen werden gearresteerd. Het is in Ferguson onrustig sinds een ongewapende zwarte tiener anderhalve week geleden werd doodgeschoten door een agent.

De avond begon met vreedzame protesten, zei Johnson. Ook toen een groep van zo'n tweehonderd mensen scanderend naar de agenten optrok liep de situatie niet uit de hand. Maar niet veel later begon een kleine groep 'wetsovertreders' met flessen te gooien, aldus Johnson.

De politiechef benadrukte dat onruststokers zich tijdens de nachtelijke protesten kunnen verstoppen tussen de overwegend vreedzame demonstranten. "Demonstranten zijn vreedzaam. Ze vechten niet met de politie. Ze gooien geen molotovcoktails. Criminelen gooien molotovs, lossen schoten en brengen levens en eigendommen in gevaar."

Zeker twee mannen liepen schotwonden op, maar volgens Johnson niet door vuur van agenten. De twee zijn overgebracht naar een ziekenhuis, maar hoe ze eraan toe zijn kon de politiechef niet zeggen. De politie voerde verkeerscontroles uit en vond in een auto twee vuurwapens.

De relschoppers komen volgens Johnson niet allemaal uit Ferguson. Sommigen zouden van duizenden kilometers verderop komen, uit staten als New York en Californië.

Johnson erkende dat journalisten zijn opgepakt, maar zei dat het door de chaos op straat soms moeilijk is om te zien wie een journalist is. "Als iemand een camera van vijftigduizend dollar op zijn schouder heeft is dat duidelijk. Met een cameratelefoon of een kleine camera om de nek niet", verklaarde de politiechef. Als eenmaal is vastgesteld dat een arrestant daadwerkelijk een journalist is worden ze volgens Johnson weer op vrije voeten gesteld.

Als mensen de komende dagen willen demonstreren kunnen ze dat het beste overdag doen. Op die manier kunnen onruststokers zich niet in de menigte verschuilen. Johnson benadrukte echter dat geen sprake is van een avondklok, zoals enkele dagen geleden, en dat mensen het recht hebben in de avond te demonstreren als ze dat willen.