Meer slachtoffers ziekmakende legerverf melden zich

Redactie

Het aantal mensen die claimen ernstig ziek te zijn geworden door hun werk in NAVO-depots met een kankerverwekkende stof in camouflageverf neemt snel toe. Bij letselschadespecialist Yme Drost hebben zich inmiddels 45 vermeende slachtoffers gemeld. Niet alleen zijn ze in aanraking gekomen met een kankerverwekkende stof die in camouflageverf was verwerkt, ook het verblijf in de nabijheid van tanks met verarmd uranium in de bepantsering zou ernstige aandoeningen hebben veroorzaakt.

Een groot deel stelt kanker te hebben opgelopen door de werkzaamheden voor de NAVO. "Met name de groep mensen met blaas- en longkanker springen eruit." Ook andere kankersoorten worden gemeld, evenals afbrokkelende nagels, longziektes en leukemie. Dagelijks melden zich nieuwe slachtoffers, laat Drost vrijdag weten.

De grootste groep van 29 slachtoffers werkte in Vriezenveen. Negen mensen waren werkzaam in Coevorden, de overigen werkten in Ter Apel, Eygelshoven en Brunssum. Drost meldde vorige week woensdag nog dat dertien oud-militairen schadevergoeding van Defensie eisen omdat ze ziek zouden zijn geworden doordat ze zonder beschermende kleding op een NAVO-depot in het Overijsselse Vriezenveen werkten met de Chemical Agent Resistant Coating (CARC).

Tot 1991 werd het kankerverwekkende en giftige chroomtrioxide aan de verf toegevoegd. Op de basis, die tot 2003 door de Verenigde Staten werd gebruikt, werd legermateriaal uit oorlogsgebieden opgeknapt en overgespoten. "Vanuit Milieudefensie is destijds aangegeven dat op de basis verarmd uranium lag opgeslagen en dat er gevaarlijke stoffen werden gebruikt, maar dit werd toen door de Amerikanen en Defensie weggewuifd", zei Drost.

Onlangs deed een ex-werknemer zijn verhaal in De Twentsche Courant Tubantia. Daarna meldden oud-militairen met soortgelijke klachten zich bij de letselschadespecialist.