Antifascisten vinden Indië-toespraak beledigend

Redactie

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg moet haar uitspraken over de oorlog tegen Indonesië herroepen. Die zijn onacceptabel, onjuist en beledigend, stelt de AFVN/Bond van Antifascisten vrijdag over de toespraak die Van Miltenburg donderdag hield. De organisatie heeft de Kamervoorzitter een brandbrief gestuurd en een klacht ingediend bij het presidium van de Tweede Kamer.

Van Miltenburg hield haar toespraak bij de herdenking in de Tweede Kamer van de slachtoffers van de bezetting van Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze zei dat ook de Nederlandse militairen die 'aan de verkeerde kant van de geschiedenis' hebben gestreden in voormalig Nederlands-Indië waardering en respect verdienen.

Waar de bevrijders in Nederland na de Tweede Wereldoorlog op het schild werden gehesen, moest de koloniale macht destijds 'koste wat kost worden hersteld', gaf Van Miltenburg aan. Nederlandse militairen werden plots zelf onderdrukkers. "Ja, ze stonden aan de verkeerde kant van de geschiedenis, maar de meesten van hen hebben naar eer en geweten gestreden, hebben hun land zo trouw en goed als ze konden gediend", zei Van Miltenburg.

De antifascistische organisatie vindt de toespraak onacceptabel, een vorm van desinformatie en geschiedvervalsing en een belediging van alle Nederlandse dienstweigeraars van destijds, 'die zwaar hebben moeten boeten voor hun standpunt'. Volgens de Antifascistische Oud-Verzetsstrijders Nederland/Bond van Antifascisten 'vergoelijkte' Van Miltenburg het optreden van de Nederlandse militairen 'zonder op hun grootschalige moorddadige excessen te wijzen'.

De bond vraagt zich af of de Kamervoorzitter 'van een andere planeet komt, gezien de bekende excessen zoals het moorddadige optreden van kapitein Westerling en de moordpartijen op burgers in onder meer Rawagedeh en andere plaatsen'.