Werkstraffen voor stelen kampioensschaal PEC

Frank (franklop)

Drie mannen die in november de kampioensschaal van PEC Zwolle stalen hebben werkstraffen van dertig uur opgelegd gekregen. Dat heeft de politierechter in Almelo vrijdag bepaald.

De mannen, drie Go Ahead Eagles-fans, namen de schaal weg uit een vitrine in het stadion van PEC. De prijs, die PEC in 2012 veroverde toen de club de Eerste Divisie won, dook enkele dagen later weer op tijdens een live-uitzending van RTV Oost. Oorspronkelijk was het plan de schaal begin december terug te geven in aanloop naar de wedstrijd tussen PEC en Go Ahead Eagles.

Justitie stelde tijdens de zitting dat met sportieve rivaliteit tussen supportersgroepen niets mis is, maar vond de diefstal te ver gaan. Het OM had daarom naast de werkstraffen ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken geëist. Justitie wilde daarmee benadrukken dat stelen geen grap is.

De rechter liet het alleen bij taakstraffen omdat de schaal uiteindelijk onbeschadigd werd teruggegeven. Ook hadden de betrokkenen gezamenlijk al honderd euro betaald om de onkosten te dekken.