'Openbaar vervoer veiliger door OV-chipkaart'

Redactie

Het openbaar vervoer in de grote steden is een stuk veiliger geworden sinds de invoering van de OV-chipkaart. Er zijn minder incidenten doordat het aantal zwartrijders afneemt. Dat schrijft Trouw vrijdag op basis van onderzoek bij de vervoerders in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

De meeste agressie in het openbaar vervoer komt van zwartrijders die betrapt worden. Sinds de invoering van de chipkaart in 2009 neemt het aantal mensen dat zonder te betalen reist af. Vooral in metro's daalt het aantal zwartrijders omdat reizigers daar nu door een poortje moeten dat alleen opengaat door in te checken.

De krant onderzocht het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag omdat daar metro's rijden. In de Amsterdamse metro daalde het aantal zwartrijders van dertien procent in 2009 naar tweeënhalf procent vorig jaar. Bij de RET in Rotterdam ging dat percentage in het gehele openbaar vervoer terug van 13,1 naar 1,6 en in Den Haag van 9,1 naar drie.

Volgende week gaan op het eerste treinstation de poortjes 24 uur per dag dicht. In Woerden kunnen reizigers dan alleen nog het perron op door in te checken. De komende jaren moeten de poortjes op 82 van de 410 stations worden gesloten. De NS verwacht daardoor een 'drastische afname' van het aantal zwartrijders, zegt een woordvoerder in de krant. Ook krijgt NS-personeel minder te maken met agressie, denkt het vervoersbedrijf.