[upd] Russisch konvooi rijdt Oekraïne binnen

static

Een Russisch militair konvooi is donderdagavond de grens met Oekraïne overgestoken. Volgens verslaggevers van de Britse kranten The Guardian en The Telegraph telde het konvooi 23 pantserwagens met militairen aan boord. Het konvooi bestond verder uit tankwagens en andere logistieke voertuigen met Russische kentekenplaten.

Het militaire konvooi wachtte bij het Russische Donetsk, ongeveer tweehonderd kilometer van de Oekraïense stad met diezelfde naam, langs de kant van een weg tot de avond viel. Toen zette het zich in beweging over een onverharde weg om door een gat in het hek, dat de grens markeert Oekraïne, binnen te rijden. Dit deel van de grens wordt door pro-Russische separatisten beheerst.

De waarneming van de journalisten lijkt een bevestiging te zijn van wat Oekraïne al langer beweert, namelijk dat Russische militairen op hun grondgebied actief zijn.

Ondertussen rijdt een Russisch hulpkonvooi dat humanitaire hulpgoederen voor Oost-Oekraïne zou bevatten langzaam naar de grens. Oekraïne staat er op dat internationale waarnemers de inhoud controleren. Een woordvoerder van het Rode Kruis zegt dat er contact is geweest met Russische vertegenwoordigers, maar dat er nog steeds geen overeenstemming is bereikt over de grensprocedures.

Update 10:28
Twaalf Russische pantserwagens zijn vrijdag verschenen bij het grote hulpkonvooi dat op weg naar Oekraïne geparkeerd staat in de buurt van de grens.

Oekraïne is beducht dat het Russische hulpkonvooi een dekmantel is voor een militaire inval ter ondersteuning van de pro-Russische separatisten in Loehansk en Donetsk. Het dreigt alle noodzakelijke middelen in te zetten om het hulpkonvooi tegen te houden als de lading niet vooraf door Oekraïense functionarissen en het Rode Kruis mag worden geïnspecteerd.

Het persbureau Interfax Oekraïne meldt ondertussen dat er wordt gewerkt aan een regeling. De goederen zouden dan onder toezicht van Oekraïense functionarissen en in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de OVSE bij Izvarine de grens over mogen.

Verslaggevers van de Engelse The Guardian en The Telegraph berichtten eerder dat een militair konvooi van 23 pantserwagens en ondersteunende voertuigen met Russische kentekens donderdagavond door een gat in het hek bij de grens Oekraïne is binnengereden.

Update 12:52
De Russische geheime dienst FSB ontkent dat Russische pantservoertuigen de grens tussen Rusland en Oekraïne zijn overgestoken. Een FSB-woordvoerder liet dat vrijdag weten in een reactie op berichten van Britse en Russische journalisten. Die hadden gemeld dat pantservoertuigen Oekraïne waren binnengereden in de buurt van Rostov aan de Don.

De zegsman van de FSB liet weten dat hij grensbewakers in Rostov had gepolst. Zij konden de berichten over de grensoverschrijding van militaire wagens niet bevestigen.

Moskou ontkent oversteken grens pantserwagens
Moskou ontkent oversteken grens pantserwagens (Foto: ANP)