OVSE kraakt arrestatie journalisten VS

Redactie

De arrestatie woensdag van twee journalisten die verslag deden van de onrust in de Amerikaanse stad Ferguson is onacceptabel. Dat heeft een woordvoerster van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa donderdag gezegd.

In Ferguson, in de staat Missouri, is de spanning al dagen te snijden, nadat een blanke agent zaterdag een ongewapende zwarte tiener had doodgeschoten.

"Van het summair oppakken van journalisten terwijl ze hun werk doen gaat een gevaarlijke precedentswerking uit en het moet nooit getolereerd worden", aldus Dunja Mijatovic van de OVSE. "Journalisten hebben het recht verslag te doen van publieke demonstraties zonder geïntimideerd te worden door de politie."

De journalisten werden woensdagavond weer vrijgelaten, zonder aanklacht of opgaaf van reden. Ze zijn niet de enigen die de afgelopen dagen zijn gearresteerd. Zeker tien mensen zijn ingerekend, onder wie een zwarte wethouder van St. Louis, waar Ferguson een voorstad van is.

Sinds de dood van Michael Brown zijn protesten al meerdere keren ontaard in rellen en confrontaties met agenten. De politie treedt hard op en zet onder meer traangas en rubberkogels in.

De agenten in Ferguson zijn uitgerust met wapens en tenues die niet zouden misstaan in een oorlogsgebied. Al dagen staan er pantservoertuigen op straat.