Kamervoorzitter eert strijders Nederlands-Indië

Redactie

Ook de Nederlandse militairen die aan de verkeerde kant van de geschiedenis hebben gestreden in voormalig Nederlands-Indië verdienen waardering en respect. Dat heeft Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg donderdag gezegd tijdens de herdenking van de slachtoffers van de bezetting van Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Tweede Kamer.

Van Miltenburg ging in op het verschil tussen de geschiedenis in Nederland en Nederlands-Indië na 1945. Waar de bevrijders in Nederland op het schild werden gehesen, nam de geschiedenis in de oost een andere loop. De koloniale macht moest destijds 'koste wat kost worden hersteld' en daarbij werden de Nederlandse militairen plots zelf onderdrukkers.

"Over hun inzet bij de verdediging van het Nederlands Koninkrijk in de Tweede Wereldoorlog wordt zelden gesproken", aldus Van Miltenburg. "Ja, ze stonden aan de verkeerde kant van de geschiedenis, maar de meesten van hen hebben naar eer en geweten gestreden, hebben hun land zo trouw en goed als ze konden gediend." Volgens Van Miltenburg streden de militairen omdat de politiek dat van hen vroeg. "En daarvoor verdienden ze onze onvoorwaardelijke waardering en het grootste respect"

Namens het parlement stonden de voorzitters uit de Eerste en Tweede Kamer stil bij de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945, waarmee een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië. Anouchka van Miltenburg en Ankie Broekers-Knol legden een krans bij de Indische plaquette in de Tweede Kamer. De herdenking wordt jaarlijks gehouden. Vrijdag wordt de landelijke Indië-herdenking georganiseerd bij het Indië-monument in Den Haag.