[EKZ] Ook Weertman pakt goud op tien kilometer open water

Boris (borisz)

Ferry Weertman heeft tijdens het EK zwemmen in Berlijn de titel gewonnen op de tien kilometer open water. Hiermee heeft ook de tweede dag van het toernooi een gouden medaille opgeleverd voor Nederland. Woensdag won Sharon van Rouwendaal de titel bij de vrouwen op dezelfde discipline.

De Duitser Thomas Lurz pakte na Weertman het zilver. Jevgeni Drattcev legde beslag op het brons. Het is voor de 22-jarige Weertman zijn eerste grote titel. Vorig jaar eindigde hij als zesde op de tien kilometer bij de wereldtitelstrijd in Barcelona. Weertman komt in Berlijn ook in actie bij de wedstrijden op de langebaan.

Na 2,5 kilometer moesten de zwmmers nog bijna een halve minuut toegeven op de Hongaar Gergely Guerta, die zijn race echter slecht indeelde en niet eens in de top tien eindigde. Bij de drie tussenpunten lag Weertman op de respectievelijke 36e, zevende en achtste plek.

Weertman schoof langzaam op in het veld en in de slotfase meldde hij zich aan kop. Lurz leek in de slotfase een klein gaatje te hebben gepakt, maar Weertman ging hem voorbij en wist de Duitser voor te blijven. Marcel Schouten deed ook mee. Hij moest genoegen nemen met een zeventiende plaats op achttien seconden van Weertman.

Van Rouwendaal komt vanmiddag nog in actie. De in Frankrijk opgegroeide zwemster doet mee aan de vijf kilometer open water.