Amsterdam in hoger beroep in Zwarte Piet-zaak

Redactie

Amsterdam gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter over Zwarte Piet. Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan donderdag bekendgemaakt op een persconferentie in de hoofdstad. Van de rechtbank moet Van der Laan de vergunning voor de Sinterklaasintocht van vorig jaar opnieuw bekijken.

De rechtbank in Amsterdam bepaalde begin vorige maand dat Zwarte Piet discriminerend is voor zwarte mensen. Van der Laan moest binnen zes weken bekijken of hij vorig jaar wel een vergunning voor de intocht had mogen verlenen. Hij had immers kunnen bedenken dat Zwarte Piet kwetsend is voor zwarte mensen.

De Amsterdamse burgemeester vecht het besluit op 'juridisch-principiële gronden' aan. Als het besluit van de rechter standhoudt dan betekent dit volgens Van der Laan dat hij in het vervolg vooraf bij evenementen moet oordelen over de inhoud ervan. Dat kan volgens hem ook evenementen als Koninginnedag en de Gaypride raken.

Wel kondigde Van der Laan aan de figuur van Zwarte Piet de komende jaren geleidelijk aan te passen. Volgens de burgervader is Sinterklaas een feest van iedereen en moet dus rekening gehouden worden met mensen die Zwarte Piet als kwetsend ervaren.

Bij de intocht van dit jaar komen er dus ook al veranderingen. Net als vorig jaar dragen de Pieten geen oorbellen meer, ook benadrukt Van der Laan dat zij zich al jaren niet meer onderdanig opstellen. Meer veranderingen zitten in de pijplijn.