[EKA] Titelfavoriet Broersen begint aan zevenkamp

heywoodu

Nu de mannen hun tienkamp op het EK atletiek hebben afgesloten is het donderdag en vrijdag tijd voor de vrouwen. Nadine Broersen begint als titelfavoriete aan de zevenkamp, waarvan donderdag de 100 meter horden, het hoogspringen, kogelstoten en de 200 meter worden afgewerkt.

Broersen kent een bijzonder goed seizoen. In maart werd ze in Sopot wereldkampioene indoor op de vijfkamp, terwijl ze ook al twee erg goede zevenkampen liet zien. Dit jaar deden alleen Katarina Johnson-Thompson en Dafne Schippers het een keer beter dan de twee topzevenkampen van Broersen. De Britse is echter geblesseerd, terwijl Schippers zich op de sprintonderdelen richt in Zürich.

Van de overige deelneemsters is de Belgische Nafissatou Thiam de enige die dit seizoen een score heeft laten noteren die bij Broersen in de buurt kwam. Namens Nederland doet ook Anouk Vetter mee. Zij staat tiende op de Europese ranglijst en zal haar eerder dit jaar neergezette persoonlijke record stevig moeten verbeteren om mee te strijden voor de medailles. 

Broersen eerder dit jaar, nadat ze de wereldtitel indoor op de vijfkamp pakte (Foto: Getty)

Naast Broersen en Vetter komen donderdag voor Nederland alleen de sprinters in actie. Jamile Samuel en kersvers 100 meter-kampioene Dafne Schippers lopen vanaf 11.25 uur hun series op de 200 meter. Bij de mannen doet alleen Churandy Martina mee op die afstand.

Opvallend is de loting van de heats: Van de 32 deelnemers hebben slechts vier mannen al eens onder de 20 seconden gelopen. Naast Martina zijn dat Christophe Lemaitre, Adam Gemili en Jaysuma Saidy Ndure. Zowel Gemili als Ndure zitten bij Martina in de heat. Kwalificatie voor de halve finales moet wel lukken, want de beste drie gaan automatisch door.