'Van Aartsen moet fouten Schilderswijk toegeven'

Harry

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) moet toegeven dat hij de situatie rondom de uit de hand gelopen demonstraties in de Schilderswijk beter had kunnen aanpakken. Die toezegging eist de Haagse fractie van de SP in het spoeddebat dat donderdag wordt gehouden met de burgemeester, zo laat fractievoorzitter Bart van Kent woensdag weten.

Van Aartsen en zijn locoburgemeesters grepen volgens de SP bij verschillende demonstraties waarin terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) centraal stond niet of onvoldoende in. Van Kent hoopt dat Van Aartsen ervoor zorgt dat de rust in de Schilderswijk terugkeert, maar daarvoor vindt hij het nodig dat de burgervader op z'n minst toegeeft dat het beter had gemoeten.

"Het is gewoon niet goed gegaan", concludeert Van Kent. "Bij de eerste demonstratie was te weinig politie aanwezig om de wet te handhaven en afgelopen zondag had überhaupt geen demonstratie mogen plaatsvinden. Van Aartsen was op vakantie en de locoburgemeesters deden hun werk niet goed." Ook wil Van Kent dat Van Aartsen de wijk in gaat om met bezorgde buurtbewoners en ondernemers te praten.

Groep De Mos-Ouderenpartij heeft dezelfde eisen. Volgens fractievoorzitter Richard de Mos moet Van Aartsen voorkomen dat in de Schilderswijk nieuwe demonstraties worden gehouden. "Die kunnen naar het Malieveld. Alles was met IS te maken heeft moet hij met wortel en al uitroeien. Die jongeren moeten we naar heropvoedingskampen sturen. Ondernemers en burgers in de wijk mogen hier niet de dupe van worden."

Groep De Mos-Ouderenpartij, de PVV en de SP vonden de afgelopen dagen voldoende steun voor een spoeddebat. De partijen vinden dat de situatie in de Schilderswijk totaal uit de hand is gelopen. De afgelopen anderhalve maand vonden drie demonstraties plaats in de Schilderswijk. Er werden antisemitische leuzen gescandeerd, demonstranten hadden verboden vlaggen bij zich en journalisten werden belaagd.

Beide fractievoorzitters wijzen Van Aartsen graag op het optreden van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Bij een aangekondigde pro-Gaza-demonstratie verbood hij onmiddellijk het gebruik van IS-vlaggen en vlaggen met hakenkruizen. "Ik geef een PvdA'er niet graag een compliment, maar hij heeft het daar gewoon uitstekend gedaan", aldus De Mos. Volgens Van Kent bewijst een 'sterke morele leider' dat het wel degelijk mogelijk is de boel onder controle te houden.