Basketballers verliezen in Groningen van Israël

Boris (borisz)

De Nederlandse basketballers hebben hun tweede EK-kwalificatieduel verloren. In de Groningse Martiniplaza was Israël met 57-66 te sterk. De Nederlanders boekten drie dagen geleden nog een knappe uitzege in Bulgarije. 

De ploeg van bondscoach Toon van Helfteren stond na het eerste kwart met 22-21 voor. Israël sloeg in het begin van het tweede kwart toe en ze liepen uit naar 22-31. Oranje kon het verschil verkleinen en stond bij rust met 41-45 achter.

In het derde kwart kwam Oranje zelfs langszij (53-53), maar met vijf punten op rij in de slotfase liep Israël weer weg. De gasten scoorden in het slotkwart ook de eerste vijf punten en daarmee was het Nederlandse verzet gebroken. Tussen de gelijkmaker in het derde kwart en de eerstvolgende score van Oranje zat maar liefst ruim twaalf minuten. Roeland Schaftenaar was topscorer met twaalf punten. Worthy de Jong en Nick Oudendag kwamen met respectievelijk tien en elf punten ook in de dubbele cijfers.

Nederland speelt zondag haar derde groepswedstrijd in en tegen Montenegro. Dat land versloeg vanavond Bulgarije met 70-64 en gaat daarmee aan de leiding in groep B.