[EKZ] Poolse ontsnapt aan verdrinkingsdood in Berlijn

heywoodu

Tijdens het EK zwemmen in Berlijn speelde zich op de 10 kilometer open water bij de vrouwen een drama af. De Poolse Natalia Charlos raakte kort voor de finish buiten bewustzijn en kon maar net van verdrinking gered worden. 

De 21-jarige Charlos werd uit het water gehaald, waarna de Duitse teamarts Alexander Beck de in Duitsland woonachtige Poolse behandelde. "Op het moment dat ik bij haar kwam was ze niet aanspreekbaar, ik denk dat ze zich overmatig heeft ingespannen", aldus Beck. "Ze is inmiddels weer stabiel en bij kennis, maar ze heeft erg veel geluk gehad. Als niemand het doorhad en haar uit het water had gehaald was ze verdronken."

Er was veel kritiek op de reddingsdiensten, die volgens de Duitse bondscoach Stefan Lurz niet snel genoeg reageerden. "Het was ongelooflijk. Ik heb de longen uit mijn lijf geschreeuwd, maar ze bleven maar staan kijken. Mijn broer (zevenvoudig wereldkampioen Thomas) stond al klaar om in het water te springen om haar eruit te halen."

De Duitse Angela Maurer, die dertiende werd, reageerde erg geschrokken. "Het was echt beangstigend. Toen ze de boot ingetild werd stond het schuim op haar mond. Ik heb zoiets vier jaar geleden al eens meegemaakt met Fran Crippen, zoiets is echt enorm beangstigend." 

De Amerikaan Crippen overleed in 2010 tijdens een grote wedstrijd in de Verenigde Arabische Emiraten. De tweevoudig winnaar van WK-brons werd bij de finish gemist door collegazwemmers, die massaal terugzwommen om hem te zoeken. Pas na ruim anderhalf uur vonden duikers het lichaam van de Amerikaan, die vrijwel zeker om het leven kwam doordat het water met 30 graden veel te warm was.