Bekele gaat marathon Chicago lopen

heywoodu

Kenenisa Bekele zal op 12 oktober aan de start verschijnen van de marathon van Chicago. Dat heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt. Het wordt de tweede marathon in de loopbaan van de Ethiopiër, die op de baan al alles gewonnen heeft wat er te winnen valt, inclusief drie keer olympisch goud en vijf wereldtitels.

De wereldrecordhouder op de 5 en 10 kilometer won in april bij zijn debuut de marathon van Parijs in een tijd van 2:05,04 uur, maar kende aan het eind van de wedstrijd hamstringproblemen. "Na Parijs snap ik de marathon een stuk beter en die ervaring neem ik mee naar Chicago", aldus Bekele in een statement. "Ik weet dat Chicago een erg snelle marathon is, mijn doel is dan ook om het parcoursrecord te verbreken en daarna zie ik wel verder."

Dat parcoursrecord staat op 2:03,45, vorig jaar gelopen door Dennis Kimetto, die zeven seconden voor Emmanuel Mutai over de streep kwam. Dat zijn nog altijd de vierde en vijfde tijden ooit gelopen op de marathon. Organisator Carey Pinkowski acht het niet onmogelijk dat Bekele nog harder gaat: "We verwachten dat hij een snelheidsshow op gaat voeren en het is zeker niet onmogelijk dat hij een serieuze aanval op het wereldrecord gaat doen."

Volgens zijn Nederlandse manager Jos Hermens zou Bekele in eerste instantie pas na de Spelen van 2016 de overstap naar de marathon maken, maar door blessures besloot hij vorig jaar al om die stap te maken.