President Uganda heeft geen haast met antihomowet

Redactie

President Yoweri Museveni van Uganda heeft geen haast met een nieuwe antihomowet nadat de vorige door de rechter ongeldig is verklaard. Volgens een lid van de regeringspartij heeft hij parlementsleden op het hart gedrukt 'geen chaos te veroorzaken' door overhaast een nieuwe wet op te stellen.

Museveni heeft een commissie onder leiding van vicepresident Edward Kiwanuka Ssekandi gevormd om de bezwaren van rechtenactivisten te onderzoeken. De commissie moet over een maand verslag aan hem uitbrengen, aldus parlementslid Medard Bitekyerezo, een fervent voorstander van de geschrapte wet.

De door de regering geleide krant New Vision berichtte dinsdag dat Museveni de parlementsleden heeft gewaarschuwd dat de antihomowetgeving de economische ontwikkeling van het land kan schaden. De Verenigde Staten, de Wereldbank en verschillende Europese landen hebben vanwege de wetgeving miljoenen euro's aan ontwikkelingshulp aan Uganda opgeschort.

De gewraakte wet maakte levenslange gevangenisstraf mogelijk voor homoseksuele handelingen. Volgens activisten was de wet draconisch en overbodig in een land waar homoseksualiteit al lang verboden is. Een wet uit de koloniale tijd waarin 'tegennatuurlijke' seksuele gedragingen strafbaar worden gesteld blijft in Uganda van kracht.

Het Ugandese Constitutionele hof heeft de antihomowet op technische gronden ongeldig verklaard. Over de inhoud ervan liet het hof zich echter niet uit. Parlementslid Bitekyerezo bezwoer dat de nieuwe wet er met enkele kleine aanpassingen toch zal komen. Een groot deel van de bevolking kan zich er ondanks de westerse kritiek wel in vinden.