Schade wrak Baltic Ace groter dan gedacht

Redactie

De schade aan het gezonken vrachtschip Baltic Ace is veel groter dan verwacht. Dat is een tegenslag voor Rijkswaterstaat en berger Boskalis, die nu een alternatieve methode moeten vinden om het wrak van de Noordzeebodem te krijgen. Dat meldt Rijkswaterstaat dinsdag.

Uit duikinspecties in het wrak blijkt dat de bovenkant meer beschadigd is dan van tevoren kon worden afgeleid aan de buitenkant. In het wrak zijn scheuren ontstaan door de landing op de zeebodem. Door stroming en golven zijn die groter geworden.

Oorspronkelijk wilden Rijkswaterstaat en Boskalis het schip in stukken zagen en die een voor een omhoog hijsen, maar dat kan nu niet meer. De onderkant van het schip is nog wel grotendeels heel en kan eventueel wel in delen op het droge worden gehaald.

Rijkswaterstaat en Boskalis bekijken nu of er maatregelen moeten worden genomen om het wrak verder intact te houden in de komende stormmaanden. In september moet er een alternatieve bergingsmethode zijn.

De Baltic Ace moet uiterlijk 31 december 2015 van de zeebodem zijn verwijderd. Het schip verging op 5 december 2012 op 65 kilometer voor de kust van Zuid-Holland na een aanvaring met een containerschip. De boot was op weg naar Finland met zo'n 1400 auto's aan boord. Elf mensen overleefden de scheepsramp niet.