Zeldzame pandadrieling geboren in China

Redactie

Reuzenpanda Ju Xiao is in China bevallen van een drieling. Dat is bijzonder, omdat panda's zich nauwelijks voortplanten. De kunstmatig verwekte drieling werd al op 29 juli geboren in de zuidelijke stad Guangzhou en hebben de gevaarlijkste periode na de geboorte overleefd. Dat maakte het staatspersbureau China News Service dinsdag bekend.

Het komt bijna nooit voor dat een panda bevalt van een drieling. De pasgeboren panda's zijn het resultaat van een speciaal fokprogramma met kunstmatige inseminatie. De babypanda's, met wie het net als met de moeder goed gaat, hebben nog geen naam.

Ook in Schotland wordt eind deze maand een babypanda verwacht. Alles lijkt erop te wijzen dat panda Tian Tian sinds april zwanger is, eveneens na kunstmatige inseminatie. Omdat panda's vaak last hebben van schijnzwangerschappen, is de dierentuin in Edinburgh er echter pas zeker van als het welpje is geboren.

Panda's zijn een ernstig bedreigde diersoort. In het wild leven nog ongeveer 1600 reuzenpanda's en in gevangenschap meer dan driehonderd.