Kerk Groenlo verheven tot basiliek

Redactie

Paus Franciscus heeft de Calixtuskerk in Groenlo verheven tot basiliek. Dat heeft het aartsbisdom in Utrecht dinsdag bekendgemaakt. De Gelderse kerk is de 26e basiliek in Nederland. Gelderland zat sinds mei vorig jaar zonder basiliek, omdat de Walburgiskerk in Arnhem geen dienst meer doet als kerk.

De Calixtuskerk, gebouwd tussen 1906 en 1908 en onlangs gerestaureerd, wordt een zogenoemde 'basilica minor'. Om de eretitel te verkrijgen moet een kerk aan verschillende voorwaarden voldoen, zoals een eerbiedwaardige leeftijd, aanzienlijke grootte en schoonheid en grote devotie voor een of meer heiligen. Alleen de paus kan zo'n titel geven.

Kardinaal Wim Eijk reageert in een verklaring verheugd. Hij wenst dat de kerk 'door haar nieuwe waardigheid van basiliek mag bijdragen aan het gebed, het gelovige leven en de verkondiging van het evangelie in de Achterhoek', zegt hij in een verklaring. Wanneer Eijk de kerk tot basiliek omdoopt, is nog niet bekend.

Calixtus I was paus in de derde eeuw. Toevalligerwijs is ook de titelkerk van kardinaal Eijk in Rome aan Calixtus toegewijd. De proclamatie tot basiliek moet nog worden geproclameerd door Eijk. Wanneer dat gebeurt is nog niet bekend.