LTO wil snel maatregelen tegen prijsdalingen

Redactie

De Europese Unie en het kabinet moeten op korte termijn maatregelen nemen om extreme prijsdalingen van groente en fruit te voorkomen naar aanleiding van de boycot van Rusland. Daarvoor heeft LTO Nederland maandag gepleit in gesprek met staatssecretaris van Landbouw Sharon Dijksma (PvdA), VNO-NCW en MKB-Nederland.

Mogelijke maatregelen zijn bijvoorbeeld het tijdelijk uit de markt halen van producten of prijsafspraken maken met bedrijven. Dergelijke opties zouden al snel in Nederland kunnen worden gerealiseerd. Ook is LTO in gesprek met banken om te onderzoeken of er voor deze situatie speciale financieringsmaatregelen getroffen kunnen worden.

Vooral de prijs van tomaten, paprika's, uien en champignons dreigt door de Russische boycot extreem in te storten. De exacte schade is nog niet bekend maar die is in ieder geval 'een veelvoud' van de aanvankelijk ingeschatte vijfhonderd miljoen euro, denkt LTO.

Doel van het gesprek was het inventariseren van de gevolgen van de boycot en het opstellen van mogelijke maatregelen. Volgens LTO-voorzitter Albert Jan Maat is er afgesproken om zo veel mogelijk gezamenlijk op te trekken. Hij noemt het overleg in een verklaring 'zeer constructief'.

Donderdag praten in Brussel de Europese Commissie en vertegenwoordigers van de lidstaten van de EU over de boycot. LTO heeft er bij het ministerie op aangedrongen om de bestaande mogelijkheden om prijsinterventies te doen in te zetten en dringt daarnaast aan op compensatie uit het bestaande Europese crisisfonds.