'Afbreken MH17-missie was enige juiste keuze'

Redactie

Het beëindigen van de repatriëringsmissie in het oosten van Oekraïne is een juist besluit geweest. Dat zei commandant der strijdkrachten Tom Middendorp maandag tijdens een briefing in de Tweede Kamer. Het besluit was mede een gevolg van Russische beschietingen aan de grens met Oekraïne, zei de generaal. "Langer blijven was onverantwoord."

Het werken in het door pro-Russische separatisten beheerste rampgebied was voor de onderzoekers 'balanceren op een dun draadje'. "We hebben zo lang mogelijk geprobeerd de ongewapende missie op te rekken", zei Middendorp. "We opereerden in het oog van de storm. Schijnbare rust maar daaromheen een hoop onrust."

Vorige week nam de onrust volgens Middendorp zienderogen toe. Er bestond een reëel gevaar op gijzelingen, de gevechten kwamen dichter bij het rampgebied. Gecombineerd met de berichten over de Russische troepenopbouw en beschietingen bij de grens, moest worden besloten de missie af te breken. "Vrijwel direct nadat we terugkwamen zijn er gevechten uitgebroken op de site."

Middendorp benadrukte dat de missie er nog lang niet opzit. Zodra de situatie op de rampplek stabiel is, wordt het onderzoek ter plekke hervat. Met het invallen van de winter kan dat betekenen dat onderzoekers pas volgend jaar terugkeren op de plek van het neergestorte toestel van Malaysia Airlines.